MENTALA ÖVNINGAR

Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 8: Undvik pendlarna

I den metafysiska (och nästan 800 sidor tjocka) boken Reality Transurfing av Vadim Zeland (en rysk kvantmekanikfysiker, datatekniker och populär esoterisk författare) förklaras att du i livet alltid har oändliga möjligheter att leva ett helt fantastisk liv. Zeland menar att vi surfar på parallella kvantfysiska tidslinjer genom livet och att du i stor utsträckning kan kontrollera livet genom att följa vissa principer. En princip är vad Zeeland kallar pendlar. Pendlarna (alltså inte de som åker fram och tillbaks från jobbet med tunnelbanan) beskrivs kunna hindra oss från att leva ett potentiellt lyckligt liv och därför tar vi just ett grepp om dessa den här veckan.


En pendel är en form av energi vi dras med i. Det skulle kunna liknas vid en osynlig entitet vars kraft verkar genom att få oss att investera känslor i något. Exempel på pendlar kan vara fotbollsklacken som älskar sitt lag och hatar motståndaren (och domaren) eller arbetslaget som alltid klagar på fikarasten (och lunchen). Eller varför inte de grupperingar som är för eller mot vaccin ("om alla bara..." "Om de bara förstod..."). Övertygade är dessa människor och ju mer de dras in i dessa pendlars energi desto starkare blir pendelns kraft. Personerna som är uppslukade av en pendel kan bete sig irrationellt och det är också det lömska med dessa pendlar. De tar oss längre ifrån det vi egentligen vill. De utnyttjar personer genom att leva på deras känsloenergier.PENDELN KAN GE DIG ETT SYFTE SOM GÖR DIG OLYCKLIG


Kay Pollak säger att ditt enda uppdrag i livet är att bli lycklig. Jag håller med. I övning 1 - Stoppa lidandet (ditt inre syfte) skrev jag hur du kan uppnå lycka genom att stoppa lidandet. Det pendeln gör är att den får dig att tro att ditt syfte är något annat än din egen lycka. För att ta exemplet med fotbollsklacken kan identifikationen med laget och klacken bli så stor att du tror att det är ditt syfte. Ditt inre syfte förbyts mot tillfredställelsen av lagets vinster, gemenskapen och du är en del av något större. Pendelns kraft och storlek ökar desto fler personer som ansluter och ger den energi.


Det problematiska i att en person dras med i en pendel, genom att investera känslor i den, är att den ger bort ansvaret för sitt välmående till något annat eller någon annan utanför sig själv. Denna syntetiska lycka är inte villkorslös, vilket också avslöjas när laget förlorar och personen upplever "olycka". Vad du ger energi växer och expanderar, så fundera noga på vad du lägger din energi på.EN PENDEL FÅR ENERGI VARE SIG DU GILLAR DEN ELLER INTE


En pendel växer sig alltid starkare ju fler personer som dras med emotionellt i den. Nazismen är kanske det tydligaste exemplet på en pendel vars destruktiva kraft blev så stor att den påverkade miljontals människor på ett eller annat sätt. De människor som drogs med i pendeln betedde sig irrationellt men såg förmodligen inte heller den lömska kraft som låg bakom. Pendeln växte ju fler personer som anslöt, vilket till slut resulterade i motstånd. Men de som bekämpade den gav den ytterligare energi vilket gjorde att pendeln växte sig starkare. Till slut blev den så stor att den till varje pris var tvungen att bekämpas (och slutligen besegras). Nazismens pendel resulterade i att över 70 miljoner människor dog, och många på de mest fasansfulla sätt man kan tänka sig.


En pendel växer alltså vare sig du gillar eller ogillar den. Du kanske ser något på TV som du inte alls resonerar med, exempelvis att regeringen lagt förslag på en ny lag du tycker är rena vansinnet. Du börjar sedermera diskutera detta ämne med dina vänner som håller med. Klagomålen duggar tätt och känslor börjar bubbla. Detta ger regeringens lagförslagspendel kraft. Du och dina vänner dras med i denna kraft och kanske berättar ni för fler människor som också skänker denna pendel energi på ett eller annat sätt. Detta tar alla inblandade längre ifrån sin egen lycka - det som var det enda syftet, samtidigt som det lagförslag du ogillar fått ett oerhört momentum.


En pendel kan bara stanna och dö ut när den inte längre har någon energi kvar. Det sker när den antingen blir ignorerad (inte att man undviker den, det är samma som att ge den energi) eller att den besegras. Om pendeln du står framför inte riskerar ta ditt liv eller skada dig rekommenderar jag det första alternativet. Ofta är det lönlöst att försöka bekämpa något då energin som används leder till att den pendeln förstärks. Kriget mot droger har till exempel pågått i årtionden och kraften i den pendeln har bara blivit starkare och starkare ju mer man försökt bekämpa den. Som Albert Einstein sa: "Man kan inte lösa ett problem med samma medvetande som skapade det." ÖVNINGEN - UNDVIK PENDLARNA


Veckans övning går ut på att se de pendlar som potentiellt kan dra med dig in i en destruktiv energi och undvika dem. Gör så här:


Se: Börja med att identifiera de pendlar du har runt dig. Om du till exempel jobbar på COOP tycker du kanske omedvetet att det är en mycket bättre butik än ICA? Du riskerar då att dras med i en pendel som inte gagnar dig det minsta. När du kom till jorden var ditt syfte inte att göra COOP till världens bästa butik och att få alla människor att handla där så att ICA till slut skulle gå i konkurs. Det är en meningslös och destruktiv pendel. Jobba för att göra din butik till en lyckligare plats där andra vill handla, men håll ego-motiven borta.  


Förstå: När du sett att pendeln är där för att trigga dig, förstå då att den inte på något sätt kommer kunna göra dig lycklig. Det den gör är att den tar dig längre ifrån den frid, harmoni och lycka du vill ha, men som egot tror kommer om du följer med pendeln. Du är ansvarig för din egen lycka och lyckan är alltid kravlös, vare sig COOP eller ICA säljer mest och bäst i stan.


Undvik: Välj bort konversationer och tankar där du värderar det ena bättre än det andra. Saker bara är. Låt dem inte påverka dig. Lycka kommer inte av att kommunen planterat nya träd i allén utanför ditt hus, att ditt favoritlag vunnit en match eller för att solen skiner för fullt utomhus. Lika lite är din olycka beroende av att de nya träden lövar ner din gård, att ditt favoritlag förlorat (för att domaren sög) eller att det är, för att citera Johan Glans; "regn och piss och blåst 340 dagar om året, mörkt som i en säck och kallt som i en jävla isbjörns rövhål." 


Lycka till och ha en fantastisk vecka! Vare sig det regnar eller inte! ;)


/Erik