MENTALA ÖVNINGAR

Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 6: Affirmera nya övertygelser

Denna vecka är en fortsättning på förra veckan där vi lärde oss byta ut negativa övertygelser mot sådana som gagnar oss. Vi använde oss av en tabell för att skifta de övertygelser vi vill bli av med mot de vi vill ha istället. Veckans övning går ut på att affirmera in en ny övertygelse.

 

När du väl skrivit en affirmation, en intention om hur du vill att det ska vara, exempelvis: "Jag känner fullständig ro i sinnet", "Jag mår så himla bra just nu", "Jag är alltid frisk" eller min egna: "Jag säljer så galet mycket böcker just nu", börjar du så ett frö av förändring. Men för att förändringen ska bli verklig behöver du också behandla fröet som en blivande växt och vattna det varje dag. När du vattnat tillräckligt länge börjar det växa.



BADKARET


Du kan se dina övertygelser som vatten som ska fylla ett badkar. Du har två vattenkranar. En kran fyller på med skitigt, gammalt och kallt vatten i form av en övertygelse som inte gagnar dig, exempelvis: "Jag ger upp så lätt" eller "Jag blir alltid sjuk i september". Den andra kranen fyller på med rent, nytt och varmt vatten i form av en övertygelse som gagnar dig, exempelvis: "Jag har fantastisk disciplin och uthållighet!" eller "Jag är alltid frisk!". Vilket bad hoppar du helst i?


Självklart vill vi alla hoppa i ett varmt och härligt bad istället för ett kallt och illaluktande. Det gäller alltså att sätta på rätt kran. Men det räcker tyvärr inte med att ha kranen på några sekunder för att du ska kunna bada, för då går den andra kranen på istället. Du behöver fylla upp hela badkaret med rätt vatten, samtidigt som den kran du alltid haft på tidigare stängs av. Detta tar lite tid. Gamla kranar är lite sega och rostiga. Det gör att de är svåra att stänga av. Precis samma sak gäller för gamla övertygelser. Vi håller dem hårt och släpper dem ogärna.


För att ditt badkar, vilket du nu kanske listat ut är ditt sinne, ska fyllas med 100-procentig tro på din nya övertygelse behöver du behöva upprepa dina affirmationer gång på gång på gång... på gång. Ditt nya trossystem måste vara starkare än ditt gamla. Den nya kranen måste ständigt vara på, annars går den gamla på, och då uteblir resultaten.


Å andra sidan, om du håller ut - får du resultat. Så fort hjärnan hittar bevis för din nya övertygelse kommer den aktivera RAS (Reticular Activating System). Det är ett system som letar bevis för att det du tror på faktiskt är sant. Det gör att när du hittar bevis för dina nya övertygelser, förankras de. Du ska alltså mätta ditt sinne med dina nya övertygelser tills du ser bevis för dem. Då blir de förankrade. Hur gör man det?



ÖVNINGEN - OLIKA SÄTT ATT AFFIRMERA


Det finns många olika sätt att intala sig nya sanningar. De sätt jag delar här är exempel på vad den amerikanske författaren Neville Goddard förespråkade.


Ett sätt är att ställa frågor till säg själv i form av: "Varför köper så många min bok just nu?" eller: "Varför går alltid allting min väg?" och så vidare. Du kan också säga: "Är det inte underbart att jag alltid är frisk!?" eller bara: "Jag säljer galet mycket böcker just nu!!!".


Det viktiga är att det känns äkta. Säg det (antingen högt för dig själv eller bara tänk det) som om du berättade för en nära vän eller någon annan du litar på. Det är också bra om du kan förankra affirmationen med en liten scen i huvudet av hur det skulle se ut och kännas.


Se alltså till att detta är vad som är på din näthinna den närmsta tiden och påminn dig själv så ofta du kan. Sätt små notifikationer eller post-it-lappar för att påminna dig. Se bara till att fylla hela ditt badkar. Hela sinnet. Mätta din nya övertygelse tills den sitter och ganska snart kommer du se bevis för att så är fallet. Din yttre verklighet speglar alltid din inre. Det finns 86 400 sekunder på ett dygn och ju mer du fyller dygnet med din nya övertygelse, desto snabbare sitter den. Upprepa, upprepa, upprepa...



DET DU INTE SKA GÖRA


Övningen du fått är bland det effektivaste du kan göra om du vill förändra övertygelser du vet inte tjänar dig. Och för att du verkligen ska lyckas vill jag samtidigt hjälpa dig undvika två vanliga fällor. Den första är att frångå ekvationen: ny affirmation = ny övertygelse. Det betyder att inget tvivel ("funkar detta verkligen?") får komma in i din ekvation. Fastna i hur din 3D-värld ser ut ("Fast min chef är ju en idiot"). Det är bara eko från förr. Du fokuserar enbart på din nya affirmation ("Jag har en fantastisk chef som gör allt för mig") och den verklighet du vill ha.

.

Det andra är att inte fundera på när i tiden du kommer se någon skillnad, exempelvis när någon köpt min bok. Affirmationerna ska spegla hur du vill ha det nu. Det händer nu. Om du tvivlar eller undrar om framtiden är det det du affirmerar. Du ska inte affirmera i något annat än nutid. "Jag säljer mänger med böcker NU!". Inte: "Min bok kommer sälja..." Allt du affirmerar sker nu. Säg det, känn det och se det. Enkelt!    


Lycka till och ha en fantastisk vecka!


/Erik

p.s. Här kan du köpa min bok ;)