MENTALA ÖVNINGAR

Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 5: Hur du byter ut dina negativa övertygelser

Denna vecka fortsätter vi med ytterligare en praktisk övning. Den här övningen hjälper dig ändra dina övertygelser om dig själv och världen omkring dig.

 

Den värld du ser är ett resultat av de övertygelser och antaganden du har om världen. Livet genererar hela tiden upplevelser och omständigheter som speglar det du inners inne tror, önskar, antar och är övertygad om ska ske. Många menar att ungefär 90-95% av de tankar, beslut och agerande du gör under en dag härrör från ditt undermedvetna sinne, vilket betyder att det mesta du gör går på automatik. Du tänker till stor del samma tankar och känner samma känslor som du gjorde igår. Du vaknar på samma sida av sängen och du tar samma väg till jobbet, handlar i samma affär och pratar för det mesta med samma människor. Livet går på repeat. Du är i princip en programmerad robot som enligt ett förutbestämt schema blir glad för vissa saker och upprörd eller ledsen av andra.


Ditt undermedvetna är programmerat med dina övertygelser och det har skett sedan barnsben. Upp till sex, sju års ålder är vi särskilt mottagliga för att forma vårt trossystem om världen och oss själva (Aristoteles sa också: "Ge mig ett barn till han är sju och jag ska visa dig mannen"), men även när vi blir äldre påverkas vi. Vi går igenom trauman, missöden, hjärtesorger, avvisanden men även lycka, upprymdhet, beröm och framgång. Allt detta tolkar vårt ego som skuld eller stolthet och vi formar ett beteendemönster därefter. Ju mer vi följer detta beteendemönster, desto mer skapar vi övertygelser om hur världen fungerar. Vi "vet" framtiden baserat på vårt förflutna.VAD ÄR EN ÖVERTYGELSE?


En övertygelse är egentligen ingenting annat än någonting du anser vara sant, om dig själv eller om din omgivning. Det börjar med att du triggas av något i din omgivning som generar känslor vilka skapar tankar som amplifierar känslorna. Detta loopas och ju oftare detta sker, desto starkare blir ditt trossystem om den omständigheten. Dina tankar skapar bevis för att det stämmer och när du väl får det bekräftat skapar du en övertygelse. Exempelvis: "Jag blir alltid sjuk i september!" Triggern är alltså september och känslan av oro dyker upp. Tanken om sjukdom börjar gro och känslan förstärks. Tankarna ansamlas och det lär inte dröja länge innan du snuvar och ditt bevis är i hamn. Övertygelsen är bekräftad och nästa september kan du räkna med samma visa.


Exempel på negativa övertygelser kan också vara; jag är otillräcklig, jag är inte älskvärd, jag kan inte lyckas, jag är svag, jag är rädd för det, jag är för blyg och så vidare. Egot tror att övertygelserna skyddar dig och leder dig in i ett beteendemönster som det tror hjälper. Men det blir kontraproduktivt eftersom dessa beteenden skapar problem och gör dig olycklig. Ingen tjänar på att tro på lögnen att de inte är värdefulla.


Enligt cellbiologen och författaren Bruce Lipton är över 70% av våra övertygelser sådana att de inte gagnar oss. Och vilka övertygelser du än har, kommer livet alltid generera mer upplevelser som speglar dem. Så hur ändrar man på sina övertygelser?


För att förändra övertygelser och skapa en ny bild av dig själv och din omgivning behöver du först hitta de negativa övertygelserna, för att sedan ändra på de inre tankarna om dig själv och din omgivning. Du har skapat många av dessa övertygelser genom att du tänkt samma sak om och om igen och bara uppmärksammat bevisen för att just det är sant och inget annat. Det är nu dags att vända på steken!ÖVNINGEN


Ta en penna och ett papper och gör en tabell med tre kolumner. I den första kolumnen skriver du allt du kommer på om hur du innerst inne skulle vilja att din värld såg ut. Vad du dagligen gör, din ekonomiska situation, dina relationer, din kreativitet, dina nöjen, din hälsa, din mammas humör, vädret, hur din bil fungerar eller vad grannen tror om dig. Precis ALLT du vill.


I den andra kolumnen skriver du ned varför allt du skrev i den första kolumnen inte är möjligt. Detta kommer vara mycket enkelt eftersom våra övertygelser kommer ifrån vårt förflutna. Antagligen kommer du därför hitta anledningar i de mönster du tidigare sett: "Jag kan inte spela padel eftersom min höft är trasig.", "Jag kan inte gå ner i vikt för jag har för dålig disciplin." Bra. Var ärlig!   


I den tredje kolumnen skriver du tvärtom det du skrev i kolumn två: "Min höft fungerar perfekt och min hälsa är så fantastisk! Jag gör 25 knäböj så fort jag vaknar på morgonen!", "Jag väger exakt det jag vill och min disciplin är legendarisk, jag är som värsta militären när det kommer till mat!" Allt ska vara i nutid eftersom det är nu du vill ha dina övertygelser och nya sanningar, inte sen.


Kom ihåg att de mönster du tidigare sett i livet bygger på dina undermedvetna programmeringar. Det du gör nu är att du skapar nya helt nya programmeringar, men med skillnaden att det är programmeringar du vill ha och som gagnar dig.

 


DE NYA AFFIRMATIONERNA


Det som står i kolumn tre är dina nya affirmationer. De skapar dina nya övertygelser. När du skapar nya övertygelser genererar du helt nya upplevelser i din värld. Så börja skapa det du vill redan nu!


Nästa vecka handlar om hur du på effektivaste sätt affirmerar in dina nya övertygelser.

Lycka till och ha en fantastisk vecka!


/Erik