MENTALA ÖVNINGAR

Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 4: 4-2-1

De första tre veckorna handlade om övningar som kan upplevas som abstrakta eller mer övergripande och kanske inte så hands-on. Därför kommer nu tre veckor med lite mer praktiska övningar. Den här första övningen fick jag tips om för länge sen och jag har använt den som en perfekt start på dagen under flera år Den hjälper dig att hamna i en känsla av tacksamhet, medkänsla och glädje, samtidigt som du har en möjlighet att lösa upp eventuella knutar till andra människor vilka kanske skaver.

 

Innan vi går in på övningen vill jag höja ett varningens finger. Ett litet förbehåll. En liten brasklapp. En övning du gör, vilken som helst, är bara en kort stund av dagen. Den är startmotorn som hjälper dig igång, men den garanterar inte att du rullar resten av dagen. Den kan det såklart, men det är ingen garanti. Det är därför de mer övergripande övningarna hjälper dig i alla vardagssituationer, medan de mer praktiska övningarna kan hjälpa dig ta mindre steg om de andra kliven känns för stora.ÖVNINGEN


Det du behöver för att utföra övningen är ett block och en penna. Det är allt. Men köp gärna ett finare block och finare penna för att investera i denna övning lite extra. Det gör att det känns speciellt och mer viktigt. Denna lilla ritual på morgonen, kanske tillsammans med en uppiggande kopp kaffe, bör alltså kännas som en särskilt viktig del av morgonen.

 

Övningen är tre steg. Det första steget är att skriva ned fyra saker du är tacksam för. Det är egentligen inte så noga vad du väljer, det viktiga är att känslan av genuin tacksamhet är där. Det kan vara att du har ett kylskåp, att du är frisk eller för något roligt som hänt dig. Det viktiga är att känslan av tacksamhet är där.


Om frid och harmoni är det du vill åt är tacksamhet definitivt ett snabbspår dit. I forskning kan man se att vi blir gladare, mindre avundsjuka, mer motståndskraftiga mot sjukdomar, mer avslappnade, får ökad självkänsla och självförtroende, att vi blir mindre självcentrerade, mindre materialistiska, förbättrar vår sömn, skapar bättre relationer, får mer energi, blir snällare, mer sociala och mer produktiva samt tar bättre beslut när vi praktiserar tacksamhet. Fördelarna talar alltså för sig själva.  


Det andra steget är att välja ut och skriva ned två personer i ditt liv du vill skicka kärlek, lycka eller helande kraft till. Du kan välja vilka som helst i ditt liv, bekanta eller familjemedlemmar, men ju mer personerna triggar dig, desto mer kraftfull blir övningen. Ditt ego har bra argument varför du ska gå i attacktankar mot personer som gjort dig illa, som retar dig, som inte tycker som du eller som du har en dålig relation till. Det leder till mer av dessa tankar och känslor och du sänker dig till en energi du inte vill vara i. Om du istället väljer bort egot väljer du frihet, vilket blir som en nål i egots ballong. En ballong som är uppumpad med skuld, skam, avund, ilska och allt annat det stoppat in där genom åren då det byggt en historia om personer i ditt liv.


Du skickar alltså inget fysiskt till dessa två personer utan du visualiserar hur dessa personer mår extra bra idag. Kanske är det två personer som nu går igenom en tuff tid och behöver lite extra styrka eller så är det en sjuk kollega eller en vän du inte hört av på länge. Lynne McTaggart skriver i sin bok The Power of 8 att när vi fokuserar vår intention på andra aktiveras en del av hjärnan som är sammanlänkad med altruism och att det ökar vårt eget välmående signifikant. Det du också kommer märka är att din relation med personer som det skaver lite med kommer att bli bättre. De triggers du tidigare hade kommer dämpas och du kommer se dessa personer från ett annat perspektiv, vilket resulterar i att du inte kommer uppleva dem på samma sätt. 


Det tredje steget är en önskning. Skriv ned en önskning. Något du själv vill ha in i ditt liv. Skriv ner din vad du önskar i detalj och se framför dig hur det är att ha det i ditt liv. Känn det, smaka det, hör det, se det, lukta det och upplev det som att det redan hänt. Önskningen kan vara liten som stor. Det kan vara att du får hjälp med ett problem, att ditt företag får en skjuts framåt, att du får en bra idé som hjälper dig med något eller bara att du tillfrisknar från din förkylning. Du bestämmer!


När du gjort det sista steget stänger du igen blocket och vet att det är gjort. Du behöver inte tänka mer på det nu. Gå vidare med din dag och må gott!

 


DU ÄR SIST


I den här övningen får du öva tacksamhet, givmildhet, empati och visualisering. Du fokuserar på det som får dig att må bättre och det som exalterar dig, snarare än brist, ånger, oror eller andra bekymmer i din vardag. Du sätter dig i en riktigt bra känsla och om du håller den tillräckligt länge kommer omständigheterna omkring dig spegla detta, vilket gör det till en snöbollseffekt. Du får mer att glädjas över.


Jag gillar ordningen och kvantiteten på denna övnings innehåll. Du sätter livet först när du uppskattar allt du fått, har och upplevt. Du sätter andra före dig själv och till sist önskar du något som gör dig glad. Livet - andra - du. 4 - 2 - 1.


Lycka till och ha en fantastisk vecka!


/Erik