MENTALA ÖVNINGAR

Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 3: ändra spegelbilden

I tidigare övningar har jag nämnt att livet du ser är en spegel av dig själv. Att du skapar din egen verklighet genom ditt medvetande och att när du förlåter och inte fastnar i det yttre, ser du mer av ditt sanna jag i din verklighet. Denna vecka handlar om att ändra spegelbilden till det du vill.


Ditt medvetande genererar allt du ser, från kaffekoppen du håller i handen till trädet utanför fönstret och fågeln som sitter i det. Alla dessa upplevelser och omständigheter genererar och uppfattar du med ditt medvetande. Precis som ditt medvetande uppfattar dessa ord, uppfattar det allt annat omkring dig. Du är medvetande och allt du ser än en utsträckning av dig.


Inom kvantfysiken pratar man om frames, eller bildrutor som spelas upp i det du uppfattar som tid. Den tyske kvantfysikern Max Planck definierade i början på 1900-talet den minsta individuella enheten av tid - en jiffy. Det är tiden det tar för en foton (ljus) att åka en femtometer (eller en fermi, ett extremt litet avstånd). Översatt för oss spelas 333 564 bildrutor upp i ditt medvetande varje sekund, vilket gör att allt du ser känns mycket verkligt. Precis som när du går på bio. Det ser ut som skådespelarna rör på sig men det är egentligen bara bildrutor som spelas upp efter varandra. I kvantfysiken visar man samtidigt att våra minsta beståndsdelar, elektronerna, är både partiklar och vågrörelser. När de inte blir observerade är de endast oändlig potential och när de observeras kollapsar de i rumtiden och vi uppfattar dem som materia. 


Allt detta härleder oss till slutsatsen att du inte är en kropp med ett medvetande. Du har en kropp, du har ett namn, har ett jobb, har tankar och har känslor med mera. Det är alltså ditt medvetande som genererar att du har denna kropp, dessa tankar och känslor. Inte tvärtom. Och hur är det då relevant?


Jo, för om det är du som skapar allt du ser kan du också välja vad du vill skapa. Ditt universum speglar ditt inre "state". Väljer du att hela tiden tycka synd om dig själv - varsågod, här få du mer att vara bitter över. Är du tacksam - varsågod, här får du mer att vara tacksam över.


När du sätter en intention om något du vill uppnå och visualiserar den intentionen, ökar sannolikheten för att det du önskar ska ske. Det gör att du med hjälp av din intention kan skapa en verklighet som är mer i samklang med det du vill, snarare än det vi inte vill. Elektronerna lyder helt enkelt ditt state. Det enda du behöver fokusera på är att vara i känslan av det du önskar. Det låter lätt och det är det också. Men vi gör det svårt eftersom vi lärt oss att fokusera på det vi inte vill ha istället för det vi vill ha. Vi har ett ego. SYMBOLERNA VI STRÄVAR EFTER ÄR LÄNGTAN EFTER KÄNSLOR


Men vad är det då vi egentligen vill ha? Är det mer pengar, jobb, relationer och saker eller upplevelser? Eller är det känslan som kommer med dessa symboler? Svaret är att vi alltid jagar känslan symbolen representerar. Vi vill egentligen bara ha frid i sinnet, och det är inte så mycket längre bort än en jiffy om du tänker efter.


Det är inget fel med att söka efter dessa symboler och försöka uppnå dem, men symbolerna representerar alltså något du vill åt inombords. De representerar en känsla du vill ha; trygghet, självsäkerhet, bättre självkänsla och så vidare. Om du inte ÄR dessa känslor (än) tenderar spegelbilden bara att ge dig en glimt av det du vill ha. Kanske fick du intervjun men inte jobbet, dejten men inte relationen eller pengarna du ville ha för att sedan mista dem? Denna glimt uppfattar egot som lidande, men det är egentligen en lärdom. En lärdom som ska få dig att förstå att du ska bli friden, snarare än att jaga den. Du ska bli tryggheten, självsäkerheten och den bättre självkänslan. Alltså; om du blir känslan kommer symbolen av sig självt. Livet ger dig alltid det du behöver, inte nödvändigtvis det du vill. 


Vi väntar ofta på att något i framtiden ska ändra vårt känslotillstånd. "Om bara... ...blir allt bra." Detta är egots sätt att hålla oss borta från nuet (där det inte längre behövs). Om du hela tiden söker dessa framtida känslotillstånd i något yttre märker du ganska snabbt det är utmattande och att belöningen inte riktigt motsvarar ansträngningen. När källan till lycka istället kommer inifrån, i stunden, i närvaron, helt utan etiketter, blir resultatet att de yttre symbolerna kommer som kvitton på något du är snarare än behöver. De blir grädden på moset i ett redan lyckligt liv, oavsett omständigheter.ÖVNINGEN


Veckans övning går ut på att välja och förkroppsliga de känslor du vill ha mer av i ditt liv och bryta negativa känslor. Om en negativ känsla uppstår väljer du bort den mot nuets närvaro och påminner dig om att det du skapar nu är ett frö för framtiden. När du gör det och bortser från dina yttre omständigheter (vilka är ett eko från det förflutna) börjar du skapa en ny spegelbild av ditt inre. Det du genererar i det yttre kommer att vara en spegling av de känslor du upplevt inombords. Välj därför känslor du vill ha genom att visualisera något som representerar den känslan. Att lära sig spela piano kanske representerar frihet, glädje och kreativitet för dig. Gör då denna upplevelse till en inre bild och känn hur det är att spela dina favoritmelodier på din alldeles egna flygel. Gör detta korta eller långa stunder per dag och minns att du har 333 564 bildrutor varje sekund att skapa härliga spegelbilder i. Välj alltså noggrant dina känslor denna vecka.


Med visualisering kan du frambringa alla känslor du vill uppleva mer av. Se dig själv i din egen storhet uppfylla mer av den du är, där dina talanger, gåvor och förmågor kommer mer till sin rätt och där du upplever mer av din fulla potential, vilket alltid kommer gynna både dig och andra människor. Var helt kompromisslös i dina fantasier och låt inte egot diktera vad som är möjligt och inte. Allt som känns bra och som är i samklang med vad du verkligen önskar är möjligt!FÖRDRÖJNINGEN


Tänk på att allt du skapar manifesteras med en viss fördröjning. Det du känner nu kommer alltså inte direkt utan med en liten eller längre eftersläpning. Livet hedrar alltid dina övertygelser om vad som är möjligt, det vill säga du ser bara det du innerst inne tror kan ske. För att hedra ditt trossystem och dina övertygelser om din verklighet, kommer exempelvis en önskan om att lära sig spela piano inte manifesteras omedelbart, utan via diverse omständigheter som är sammanflätade i vad vi kallar synkronicitet. Du träffar kanske en vän i affären och din vän föreslår att ni ska ses. Du följer sedan med din vän till en fest där någon börjar prata om att hen är sambo med en pianolärare och bor precis där du jobbar, så du kan ta lektioner direkt efter jobbet om du skulle vilja.


Allt är möjligt om det känns rätt. Börja spela ditt piano redan nu. Var det, känn det och förvänta dig det så kommer du snart se det i din spegelbild. 


Lycka till och ha en fantastisk vecka!


/Erik