MENTALA ÖVNINGAR

Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 12: Sluta följa listorna

Eftersom vi i livet är med om massvis med händelser, "bra" som "dåliga", skapar vi omedvetet preferenser för vissa saker och avsmak för andra. Vi bildar som små osynliga listor med saker vi önskar uppleva och saker vi önskar undvika (ibland till varje pris). Dessa listor skapar ett enormt psykologiskt lidande både för oss som individer men också för oss som kollektiv. Veckans övning handlar därför om att sluta följa dessa listor.ALLT VI VILL OCH INTE VILL


När du är med om något smärtsamt identifierar egot det som en händelse av skuld. Det som hände borde ju inte ha skett och någon bär skulden för det, antingen du själv eller någon annan. Egot tror nämligen på separation och skulden driver på denna tro.


Gör du däremot något där utfallet uppfattas som positivt identifierar egot det som stolthet. Det hävdar att du gjorde något bra! Fortsätt nu jaga fler av dessa upplevelser. Egot tror nämligen inte på nuet eftersom ingen rädsla finns där (vilken är egots syfte). Med egots logik bör du därför undvika negativa utfall och jaga positiva. Detta är dess sätt att skapa frid.


Ju mer vi investerar i dessa falska koncept, desto mer psykologiskt lidande genererar vi. Eftersom egots ideal är alldeles för höga kommer vi aldrig kunna manipulera människor och händelser i den utsträckning som krävs för att slippa vara med om det vi absolut inte vill vara med om, exempelvis att någon säger något vi inte vill höra, eller att det regnar för mycket eller att någon idiot kör ut framför oss i trafikrusningen (som inte heller borde finnas där).


Förutom att undvika det vi inte vill vara med om, jagar vi samtidigt det vi vill ha mer av. Vi forcerar, manipulerar och kanske sätter oss själv i djup ekonomisk skuld för att skaffa det vi vill ha. Vi försöker alltså justera de yttre omständigheterna efter de listor vi skapat så att friden så småningom ska infinna sig, med betoning på så småningom.BIPRODUKTEN AV ATT SLUTA JAGA FRID ÄR FRID


Det är inget fel att se positivt på vissa saker och att känna tacksamhet när du upplever det du tycker om. Det är inte heller fel att göra saker du önskar och ta dig dit du vill. Inte heller att bli exalterad över framtiden eller uppskatta mål och drömmar. Men att tro att frid i sinnet kommer av att du uppnår dem är en fälla. Egot flyttar alltid fram mållinjen lite till när du uppnått något du vill ha. Se dig omkring och du kommer upptäcka att alla människor springer runt som åsnor med en osynlig morot framför näsan.


Tillfällig njutning kanske finns i framtiden, annars skulle vi inte fortsätta jaga den, men evig lycka finns alltid bara här och nu. För är inte det enda vi egentligen vill ha, att få lugn och ro i sinnet? Att få vara lyckliga och glada? Ställ dig då frågan om det är möjligt att uppnå detta när du bär på kravlistor om hur verkligheten ska uppföra sig. Är det sannolikt?SMÄRTAN DU ATTRAHERAT TILL DIG ÄR DÄR AV EN ANLEDNING


Smärtsamma händelser kommer alltid att ske, det är oundvikligt. Men det psykologiska lidandet som följer är valfritt. De smärtsamma sakerna, stora som små (vilka dyker upp titt som tätt) ger oss alltid möjlighet att läka den inre skuld som gav upphov till händelsen. För ja, om du inte burit på känslan, vad hade då varit anledningen till att ditt medvetande skapat händelsen?


Livet ger oss möjligheten att växa genom att se större och lösa upp de känslor som är smärtsamma. De uppkommer via de händelser vi upplever som jobbiga. Genom att se på dem som lärdomar och förlåta det som skett kan vi göra oss kvitt dem och sluta att undermedvetet attrahera till oss liknande upplevelser igen.


Ju mer inre bagage vi gör oss av med, desto mer utrymme finns det att uppleva lycka och frid. Och desto högre medvetande når vi. Som Aaron Abke säger - livet kysser oss med njutning och lär oss med smärta.ÖVNINGEN - SLUTA FÖLJA LISTORNA


Nummer 1: Ha gärna din positiva lista. Fyll på den. Visualisera den och var tacksam när dessa saker på den sker. Gör för all del aktiviteter som gör dig exalterad. Men jaga inte dessa saker på bekostnad av upplevelsen du har här och nu. Stanna upp ibland och se din morot framför näsan. Sluta jaga den när du märker att det genererar lidande!


Nummer 2: Ha din negativa lista men försöka inte undvika sakerna på den. När något sker på den negativa listan övar du dig genom att se på händelsen med andra ögon. Detta är ditt tillfälle att göra dig kvitt de undermedvetna programmen som attraherat in händelsen från första början. Förlåt det som sker och se det som den perfekta lärdomen om dig själv. 


Lycka till och ha en fantastisk vecka!


/Erik