MENTALA ÖVNINGAR


Varje måndagsmorgon kickstartar Erik veckan med en mental övning. Du kan använda dig av dessa övningar under veckorna för att lyckas med det vi alla någonstans innerst inne vill; slippa lidande, bli mer lycklig och få frid och harmoni i sinnet. Här hittar du tidigare övningar.


Övning 14: Självkärlek

Förra veckan handlade om att visualisera det du önskar. Men hur ska du kunna skapa något du vill ha om du inte känner att du förtjänar det? Ett viktigt steg för att lära dig förstå att du faktiskt förtjänar det du önskar i ditt liv är att öka ditt egenvärde. Därför handlar veckans övning om självkärlek.SE DET DU INTE ÄR


För att inse hur unik och fantastisk du är behöver du först se vad du inte är. Ditt sinne har förmodligen värderat prestationer, intellekt, utseende och förmågor som något värt att älska. Men även när du uppnår dessa saker kommer du enligt de tankar du dagligen blir bombarderad med, alltid vara inkomplett. Brist är egots motor och den håller igång så länge du värderar dessa attributer och egenskaper som något du behöver ha för att vara älskvärd. När du uppmärksammar sinnets påhittade brist, genom att till exempel försöka dölja något du skäms för, ger du den energi. Detta gör att du manifesterar mer fokus på detta tillkortakommande, exempelvis genom kommentarer från andra.


Det viktiga att förstå här är att du inte är denna brist, eftersom du inte är dina tankar, precis lika lite som du är ditt blodomlopp eller matsmältning. Tankarna kommer och går, precis som blodet pumpar i dina ådror och maten spjälkas i din magsäck, och du behöver inte lägga energi på dem. Emellan tankarna finns utrymmet att förstå vem du egentligen är, och där finns inga tankar om dömande. Om du kan vara medveten om dina tankar, kan du också välja om du vill ge dem kraft eller inte. BLI INTE UNIKITTY


Du är alltså inte dina tankar, varken negativa eller positiva. Det gör att du kan släppa idén om att du behöver se positivt på saker och ting, även dig själv.


I filmen LEGO Movie från 2014 finns det en karaktär som heter Unikitty. Hon är en katt-unicornhybrid som lever i Cloud Cuckoo Land där inga negativa tankar är tillåtna. Allt är positivt och obekväma känslor förtrycks omedelbart för att inte sprida negativitet. Denna strategi är som du förstår inte helt lyckad och när hela Cloud Cuckoo Land förstörs framför ögonen på Unikitty är det såklart svårt för henne att hålla tillbaka känslorna. Hon försöker in i det sista att hålla sig positiv genom att tänka på fjärilar, tuggummi, bomull och godis. Men till slut brister det fullständigt för henne och alla år av förtryckt ilska kommer upp till ytan.


Att se positivt på sig själv (eller andra) är inte fel, att vara lite Unikitty mår vi alla bra av, men att göra det till anledningen till varför man är älskvärd blir snedvridet. Du hittar inte självkärlek genom att se anledningar till det - kärleken har inga anledningar. Att hitta saker hos dig själv du tycker om för att kompensera för något annat är att gå i egots fälla. För vad skulle hända om du inte längre besatt dessa egenskaper? Skulle du då inte vara älskvärd?


Ifall tankar om brist, skuld eller skam kommer upp när du triggas av något om dig själv, kan du alltid välja att skratta åt det. Tricket är att inte bli Unikitty, utan istället släppa fram alla privata tankar och se på dem med kärlek. Det är som att ta en ficklampa och lysa på något. Där du lyser kan det omöjligt fortsätta vara mörkt.SE DET DU OCH ANDRA ÄR!


Bara genom att se vad du inte är kan du se vad du verkligen är. Om du belyst de delar av dig själv som bottnat i någon form av rädsla, är det till slut bara kärlek för dig själv kvar. Det handlar alltså inte om att älska sina egenskaper utan mer att gå bortom dem.


När du också börja skala bort förvärvade egenskaper hos andra kommer du lättare att se att vi alla i botten är lika. Om du kan se bortom skalet på de människor du jämför dig med, eller ser ner på eller upp till, är det väl egentligen inte någon skillnad på dig eller någon annan. Är du kanske samma som alla andra?ÖVNINGEN - SE VEM DU ÄR GENOM ATT SE VAD DU INTE ÄR


1. Välj att varje dag se vad du inte är. Alla egenskaper och attributer du tidigare sett som bra eller dåliga, väljer du att se som något du just nu använder (exempelvis ditt intellekt) och har (exempelvis ditt ansikte) men som du inte är. Du har en haka, en mun, kort eller långt hår, eller inget alls. Kanske upplever du dig som snäll, dum, skärpt eller lättlurad. Vad som, du är inte dessa egenskaper.


2. Se inte positivt på dig själv för att täcka en "brist". Ta istället fram ficklampan och lys upp de mörka delar du tidigare velat gömma. Skratta när du får chansen!


3. Påminn dig själv om vad du verkligen är. Hitta stunderna mellan tankarna, där du är glad och lycklig utan krav. När du känner lycka, glädje och frid, om bara är för några sekunder. Uppskatta dem och vet att det är du!


4. Ta bort masken hos andra. Se vilka de är bakom deras attributer och egenskaper. Om du kan se bortom andras egenskaper kan du lättare se att vi alla är ganska lika. Då är det lättare att sluta jämföra.


Lycka till och ha en fantastisk vecka!


/Erik