3. Övertygelser skapar verkligheten

Formen följer funktionen

Att den fysiska formen följer din funktion är ett sätt att ta 100 procent ansvar för världen omkring dig. Allt är kopplat till dig och du kan ändra allt från insidan.


Allt i din verklighet är en form; bilen, katten, huset och så vidare. Formen kan förändras eller alterneras av det som skapade formen från första början. Att alternera något är själva funktionen.


Form kan också vara konversationer och interaktioner vilket gör att du kan argumentera samma saker gång på gång. Gör du det behöver du förändra funktionen, inte formen.


Funktionen - övertygelsen är receptet

Funktionen som genererar din verklighet är som ett recept för vad som pågår i formen, alltså din upplevelse. Verkligeheten är slutet på ekvationen och början av den startar i dig. Det gäller därför att förstå dina tankar och känslor, då de ger dig ledtrådar om negativa övertygelser som begränsar din verklighet.


En övertygelse är en frusen tanke och en frusen känsla, vilket skapar din form. Utan övertygelser kan du inte fungera i den fysiska verkligheten. Problemet är att de flesta av dina övertygelser är omedvetna, du vet inte att de kör programmen i dig. Om du till exempel tycker att "män är svaga" eller "kvinnor är kontrollerande", eller något åt det hållet, är det en övertygelse som gör att du måste hitta dessa personer. De "omformar" sig för att "lyda" dina övertygelser, dina funktioner.


Övertygelser föregår verkligheten - form följer funktion.


Ditt negativa ego och dina övertygelser

Ditt negativa ego använder dina övertygelser mot dig för att behålla dig liten. Ditt negativa ego är därför din bästa resurs att sätta ord på dina negativa övertygelser: "Oh herregud! Han är verkligen en mammas pojke!" är din övertygelse vilket ditt ego kommenterar på; "ja, han är verkligen det...". Du köper det förmodligen med hull och hår för du håller ju med. Han är verkligen en mammas pojke!


Problemet med detta är att du sannolikt varken ser att det är ditt negativa ego som kontextualiserar din verklighet och inte du, eller att människor bara kan visa sig som din övertygelse om dem. Har du en omedveten övertygelse att män är svaga, otrogna skitstövlar eller bara ute efter sex, är det också det du får. Form följer funktion.


Att bryta mönstret

Ditt medvetande kan rekonfigurera det som sker på ett djupt sätt genom att ser övertygelsen egot matar dig med. Om du inte gör det kommer du se samma form om och om igen. Du får alltså samma form, samma mönster om du inte förstår funktionen.


Klassiska övertygelser är: "inget kommer lätt!" Det vill säga, om du arbetar mer och hårdare kommer du få högre lön. Eller "Jag är inte tillräcklig!" och måste därför göra det jag gör perfekt,  "Jag duger inte!" så det är viktigt att få validering från andra.


Vissa övertygelser, exempelvis socialism, kapitalism osv kan anses rätt eller fel. Det separerar dig från din upplevelse. En konversation mellan dessa idiologier har ingen vinnare. Den leder bara till mer ilska eftersom det är två egon som bollar "sina" idéer mot varandra. Det är svårt att växa när du ständigt är arg på grund av att du ser denna övertygelse (vilken det nu är du har). Viktigt är därför att du ser att detta bara är en form som följer funktion.


Förändring 

En övertygelse är en struktur där första steget är att känna igen den (se mönstret). Det andra steget är att förstå den (övertygelsen gjorde dig kanske trygg någon gång i tiden). Det tredje steget är förlåtelse (för du var rädd, för att du trott på den). Det fjärde och sista steget är att göra ett nytt val.


Du behöver alltså inte förändra något utanför dig själv. Om du gör de fyra stegen kommer det utanför dig själv förändras. Skifta funktionen istället för formen.