4. Framtiden skapar nuet

Det förflutna skapar upprepning

Om du upprepar ett mönster flera gånger lever du i det förflutna, eftersom du skapar åtkomst från det som var bekant. Om du gör det kommer du bli konfronterad med samma upplevelse gång på gång (om än på ett nytt kreativt sätt).


Det förflutna är ett sätt att tänka, för du har egentligen inget förflutet. Det är något du måste tänka på för att "minnas" det. Därför minns vi olika. Vi förändras och skapar minnen olika.


Naturens är fri från allt detta. Den dupliceras inte. Den nyskapar istället hela tiden. Det är vad varje människa också bör göra.


Framtiden är källan till all läkning

Framtiden är fri från det förflutna. Gåvan som människa är att ha en förväntan om framtiden, vilken motiverar mig nu att gå på min förväntan. Framtiden är därav källan till all läkning. Detta är särskilt viktigt för gamla och sjuka, då de som tappar förväntan om framtiden, tappar kontakten med den riskerar att accelerera sitt tillstånd och dö. De slutar visualisera och skapa nya mål då de blir övertygade om att de snart ska dö ändå. Det går inte leva i nuet utan förväntan.


Att nå sina mål i framtiden med nya val

Låt oss säga att du vill gå ner i vikt och nå en viss kroppskomposition. Du tänker då på en framtid som motiverar dig i nuet. Du ser och känner den framtiden, vilket motiverar dig att göra andra val. Ganska snabbt kommer du dock stöta på begränsande övertygelser om varför det inte kommer att gå, varför du inte kommer att lyckas.


Det kan också vara så att du inte tror dig ha några förväntningar om framtiden. Du tar den som den kommer. Detta är en strategi som oftast bygger på rädsla att det antingen kommer bli som du vill eller inte bli som du vill. Båda utfallen leder till eventuell smärta. Detta gör att du lever kvar i det fördlutna som på så sätt skapar samma framtid om och om igen.


Hur mycket du än försöker kontrollera din framtid för att undvika den där smärtan kommer den komma till dig på ett nytt, kreativt sätt. Du får alltid samma slutresultat så länge du har samma övertygelser.

 

Ta dig ur loopen

Ett sätt att ta sig ur loopen är att se en ny framtid. Den framtid du vill och hålla sig i den så mycket det bara går. Ju mer du är i målet (känslan och tanken), desto mer motiverad blir du i nuet att göra nya val. Framtiden är på så sätt källan till all läkning.


På grund av olika övertygelser kommer du kanske ta omvägar, men stegen att ta sig till målet är baserade på kvalitén av att vara i det, vilka på så sätt är stegen som krävs för att ta sig dit. Det vill säga, se vem du vill vara i framtiden och agera nu så tar du dig dit.


Form vs funktion